Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Οι 9 κανόνες του έξυπνου σέρφερ

  • Μάθε τους γονείς σου ή μάθε από τους γονείς σου. 
    Αρκετές φορές εσύ γνωρίζεις περισσότερα, τα οποία έχεις μάθει στο σχολείο και έχεις ήδη την εμπειρία. Μετέφερε τη γνώση σου και αφιέρωσε χρόνο με τους γονείς σου. Αλλά να είσαι έτοιμος να μάθεις κι εσύ. Ανακαλύψτε μαζί όλα τα συναρπαστικά πράγματα που υπάρχουν στο Διαδίκτυο. Συζητήστε πως μπορείς να διασκεδάσεις αλλά και να μάθεις πολλά πράγματα.
  • Κράτα ενήμερους τους γονείς σου για όσα κάνεις όταν είσαι «on-line». Να επιμένεις να τοποθετήσεις τον υπολογιστή σου στο σαλόνι. Το σέρφινγκ μπορεί να είναι μία οικογενειακή υπόθεση. Σερφάρετε μαζί στο Διαδίκτυο.
  • Αν φοβηθείς ή ενοχληθείς από κάποιον ή κάτι που είδες στο Διαδίκτυο μην ντραπείς να μιλήσεις αμέσως στους γονείς σου ή σε κάποιον μεγαλύτερο. Αυτοί μπορούν να σε καταλάβουν και να σε βοηθήσουν.

  • Το Διαδίκτυο είναι διασκεδαστικό αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους. Γι’ αυτό μην παραβείς ποτέ το βασικό κανόνα του να μη δίνεις σε αγνώστους προσωπικές πληροφορίες όπως ονόματα και διευθύνσεις. Πολλές ιστοσελίδες έχουν ερωτηματολόγια και διαγωνισμούς. Ενημέρωσε άμεσα τους γονείς σου αν σου ζητηθεί να καταχωρήσεις προσωπικά σου στοιχεία.
  • Δεν είναι όλοι αυτό που δείχνουν στο Διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο είναι σα μία τεράστια ψηφιακή γειτονιά όπου μπορείς να γνωρίσεις πολλούς ανθρώπους, διαφορων ηλικιών και προθέσεων. Για τον λόγο αυτό, δεν χρειάζεται να ανεβάζεις στο Διαδίκτυο φωτογραφίες σου ή να δίνεις πληροφοριες σχετικές με την τοποθεσία που βρίσκεσαι.
  • Δεν είναι έγκυρες όλες οι πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Οι  πληροφορίες που διαβάζεις προέρχονται από πολλές πηγές και μπορεί να τις γράψει οποιοσδήποτε. Να θυμάσαι να αντιμετωπίζεις με προσοχή και κριτική ματιά την «πληροφορία» που βρήκες στο Διαδίκτυο.
     
  • Απόφυγε τις ιστοσελίδες που είναι ακατάλληλες για παιδιά. Συνήθως υπάρχει ένδειξη για αυτό. Αλλά και αν τυχαία βρεθείς σε μία ιστοσελίδα που δεν είναι για παιδιά, πες όχι σε μηνύματα και βγες εκτός δικτύου αν κάτι σε κάνει να νιώθεις άβολα.
  • Ποτέ μην ξεχνάς ότι η ζωή είναι ωραία και εκτός Διαδικτύου. Η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει στον εθισμό και να δημιουργήσει προβλήματα υγείας όπως παθήσεις στα μάτια, παχυσαρκία και κοινωνική απομόνωση. Χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο πάντα με μέτρο.
  • Γίνε δημιουργικός και εφευρετικός. Αξιοποίησε το Διαδίκτυο για να αναπτύξεις τα ταλέντα και τις ιδέες σου. Κατεύθυνε το πανί του surf σου στην κατεύθυνση που εσύ ονειρεύεσαι!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου