Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Επέτειος Πολυτεχνείου

43 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από την ημέρα που σημειώθηκε η μεγαλύτερη αντιδικτατορική εξέγερση κατά της χούντας των Συνταγματαρχών.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκίνησε το πρωί της 14ης Νοεμβρίου του 1973. Οι φοιτητές της Νομικής ζητούσαν αύξηση των δαπανών για την παιδεία, ακύρωση της απόφασης για την αναγκαστική στράτευση φοιτητών και εκδημοκρατισμό των πανεπιστημίων.     

Όσο περνούσε η μέρα, πλήθος κόσμου έτρεξε στο Πολυτεχνείο για να ενωθεί με τους φοιτητές, ενάντια στη Χούντα, ζητώντας «Δημοκρατία», «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία» και φωνάζοντας «Κάτω η Χούντα». Συγκροτήθηκαν συνεργεία φοιτητών που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα τρόλεϊ, στα λεωφορεία και στα ταξί για να τα γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι. Στο Πολυτεχνείο οργανώθηκε ραδιοφωνικος σταθμός και νοσοκομείο. 

Η χούντα αντέδρασε άμεσα στις εξελίξεις και έδωσε εντολή για άμεση επέμβαση στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από τον χώρο του Πολυτεχνείου.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου,  ένα άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου, έλαβε εντολή να εισβάλλει. Ακολούθησαν αιματηρές συμπλοκές, συλλήψεις και θανάσιμοι τραυματισμοί.

Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974.

Ιστορικές ημέρες λοιπόν για την Ελλάδα μας, που μικροί και μεγαλοι οφείλουμε να τιμούμε και να διατηρούμε στη μνήμη μας. Αυτές τις μνήμες αναβιώσαμε και φέτος στο σχολείο μας! Μετά την συγκέντρωση των μικρών μας διαδηλωτών στον προαύλιο χώρο, ακολούθησε εκδήλωση στο χώρο του ΤΕΙ Χανίων.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου